17 Ιούλ Café Zurich

(est. 1920, Βαρκελώνη, Ισπανία)

Η προνομιακή θέση του Καφέ στην Plaça Catalunya και η διάσημη βεράντα του αποτελούν διαχρονικά πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών της Βαρκελώνης

Το Café Zurich βρίσκεται στην καρδιά της Βαρκελώνης από το 1920. Η θέση του είναι εξόχως προνομιακή, αφού στεγάζεται σε κτίριο της Plaça Catalunya, μιας από τις πιο πολύβουες και πολυσύχναστες πλατείες της Βαρκελώνης.

Το Ιστορικό Καφέ Zurich στις αρχές της λειτουργίας του

Το Καφέ είναι οικογενειακή επιχείρηση που περνά αλυσιδωτά από γενιά σε γενιά –σήμερα η ιδιοκτήτης του, είναι της πέμπτης γενιάς ιδιοκτητών- και στόχο έχει να διαφυλάσσει και να προασπίζει την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά του, αλλά και την πολιτιστική παράδοση της Ισπανίας. Το Zurich διαχρονικά φιλοξενεί ανάμεσα στους επισκέπτες του και διασημότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων. Αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο συνάντησης τόσο για τους κατοίκους της Βαρκελώνης όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται οπωσδήποτε το διάσημο Καφέ. Εξάλλου το Zurich δεν είναι απλά άλλο ένα Καφέ της Ισπανίας. Αποτελεί σήμα κατατεθέν, ορόσημο της Βαρκελώνης.

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λειτουργία του Ιστορικού Καφέ Zurich.

Η ιστορία λέει πως τον Ιούνιο του 1862 ένα κιόσκι ροφημάτων, με «ειδικότητα» στη ζεστή σοκολάτα και το όνομα “la Catalana”, δημιουργήθηκε στον αριθμό 1 της πλατείας Catalunya κοντά στο σημείο που ήταν τότε ο σταθμός του τρένου. Το κιόσκι μετονονόμασε αργότερα ένας καταλανός που το ανέλαβε και είχε δουλέψει στα νιάτα του στη Ζυρίχη. Προς ανάμνηση λοιπόν των χρόνων που είχε περάσει εκεί, ονόμασε το κιόσκι “Zurich”. To 1920 o Andreu Balldeperas βλέποντας τις προοπτικές του Zurich πήρε ένα μεγάλο δάνειο προκειμένου να αγοράσει το κιόσκι -το οποίο τότε κόστιζε μια περιουσία- και βάλθηκε να το κάνει ένα από τα καλύτερα Καφέ της περιοχής. Το κιόσκι έγινε ολόκληρο κτίσμα και εκ του αποτελέσματος, o οραματιστής Balldeperas τα κατάφερε, και μάλιστα σπουδαία! Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το δάνειο ήταν τόσο μεγάλο που τελικά το αποπλήρωσε, χρόνια αργότερα, ο γιος του, που ήταν και ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο του Καφέ, όπως αναφέρει η σημερινή ιδιοκτήτρια, Μaria Balldeperas είναι η βεράντα του: το ιδανικό μέρος για να παρατηρήσει κανείς τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πόλη. Κατά τη διάρκεια των περισσότερων από τα 100 χρόνια ιστορίας του, από την βεράντα του Café Zurich, οι πελάτες του έχουν παρακολουθήσει ιστορικά γεγονότα, μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, τον εορτασμό των Τριών Βασιλέων και πολλά ακόμα σημαντικά, αλλά και καθημερινά γεγονότα∙ Το 1935 ένα ελικόπτερο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Plaça de Catalunya και οι πελάτες του Café Zurich που κάθονταν στη βεράντα του παρακολούθησαν στιγμή προς στιγμή, με κομμένη την ανάσα, τη θεαματική προσγείωση. Και όταν ληστές εισέβαλλαν στην Banc Central, ακριβώς μπροστά από το Καφέ, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τη βεράντα του για να οργανώσουν την επιχείρησή τους.

Το Ιστορικό Καφέ Zurich κατά τη δεκαετία του ’80.

Το Καφέ αποτελεί διαχρονικά κλασικό σημείο συνάντησης στη Βαρκελώνη. Μάλιστα έχει «πρωταγωνιστήσει» στο βιβλίο «Murder at Café Zurich, Barcelona» (σ.μ: «Φόνος στο Καφέ Zurich στη Βαρκελώνη»).

CAFE ZURICH

Plaça Catalunya, 1,
08002 Barcelona,Spain
www.facebook.com/cafezurichdebarcelonaΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;