18 Ιούν Πανευρωπαϊκό κέντρο Πολιτισμού τα Χανιά και ολόκληρη η Κρήτη το 2020!

Η επίσημη ανακοίνωση της φιλοξενίας στα Χανιά του 10ου Διεθνούς συμβουλευτικού forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2020, έγινε σήμερα στο Ιστορικό καφέ “Κήπος” των Χανίων από κυβερνητικά στελέχη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Χανίων, τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης.

Η ανακοίνωση για το κορυφαίο Διεθνές πολιτιστικό γεγονός που θα προβάλλει τα Χανιά, την Κρήτη αλλά και γενικότερα την χώρα έγινε σε συνέντευξη τύπου όπου όλοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν για την συνεργασία τον ιδιοκτήτη του καφέ-Κήπος ιδρυτή και πρόεδρο των Ιστορικών καφέ Ευρώπης (ΕHICA) Βασίλη Σταθάκη που είχε την ιδέα της διεκδίκησης του Διεθνούς φόρουμ στα Χανιά. Ο ίδιος καλωσορίζοντας, ευχαρίστησε όλους, Περιφερειάρχη, Κυβερνητικά στελέχη, Δήμαρχο, Πρόεδρο Επιμελητηρίου για την συνεργασία και επιτυχία της διεκδίκησης από άλλες χώρες αφού, όπως είπε, ο φάκελος της υποψηφιότητας μας ήταν πλήρης.

Στην σημαντικότητα του κορυφαίου φόρουμ που θα καταστήσει το 2020 την πόλη των Χανίων και την Κρήτη σε Πανευρωπαϊκό κέντρο πολιτισμού με την συμμετοχή 350 συνέδρων του πολιτισμού, τουρισμού, βιώσιμης ανάπτυξης από περισσότερες από 60 χώρες, μίλησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντούρα, η Γεν.Γραμ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ο Βασίλης Σταθάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA),Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο Αντώνης Ροκάκης, πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, ο Γιώργος Καλαμαντής, προϊστάμενος Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Μαριάνθη Αναστασιάδου, προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τη συνέντευξη συντόνισε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου του EHICA, Μαρία Μυστακίδου. Ο κ. Σταθάκης παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τα στελέχη του Υπουργείου πολιτισμού ευχαρίστησε τη σκηνοθέτη Βίκη Αρβελάκη για την παραγωγή – επιμέλεια βίντεο με τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Κρήτης αλλά και δηλώσεις των τοπικών εκπροσώπων, το οποίο προβλήθηκε κατά την υποψηφιότητα της πρότασης, όπως επίσης και στη σημερινή συνέντευξη τύπου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο ετήσιο forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» που έγινε στη μεσαιωνική πόλη Luca της Ιταλίας, ο Βασίλης Σταθάκης, όπου ήταν καλεσμένος ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης συζήτησε με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Αλφρέντας Ζόμαντας και τον εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών τον κ. Στέφανο Ντομινιόνι την ιδέα να φιλοξενηθεί το Συνέδριο των «Πολιτιστικών Διαδρομών» στα Χανιά, το 2020.

Οι απαντήσεις ήταν καταρχήν ενθαρρυντικές, ωστόσο υπήρχε πολλή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ένας τέτοιας σπουδαιότητας στόχος.

Ο Βασίλης Σταθάκης ξεκίνησε επαφές την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν πραγματικά έμπρακτο ενδιαφέρον και βοήθησαν με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρώπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργήθηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας, σε χρόνους ασφυκτικούς. Στα ίδια ασφυκτικά πλαίσια φτιάχτηκε και το video της ελληνικής υποψηφιότητας.

www.youtube.com/watch?v=GXhsfcD5zfw

Ακολούθησε η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης στο Λουξεμβούργο. Απέναντί μας είχαμε την ισχυρή υποψηφιότητα της Γεωργίας.

Η ελληνική υποψηφιότητα τελικά, κέρδισε τις εντυπώσεις και το Συνέδριο. Έτσι λοιπόν το 2020 τα Χανιά, έχουν την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουν το 10ο διεθνές συμβουλευτικό forum των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το forum συνδέεται άρρηκτα με τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, και φυσικά με το Ιστορικό Καφέ «Κήπος»: Ο Βασίλης Σταθάκης ως Ιδρυτής και Πρόεδρος των Ιστορικών Καφέ Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας φακέλου προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, πάντα με τη βοήθεια της Διεύθυνσης και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, έχει ξεκινήσει και διαδικασία ώστε η 8η Απριλίου να καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα Ιστορικών Καφέ.

Το Επιμελητήριο Χανίων θα δημιουργήσει Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, προσωπικότητες του πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων. Η επιτροπή αυτή θα στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ομαλή διασύνδεση του επιχειρείν με τον πολιτισμό, στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα Χανιά να γίνουν πρωτεύουσα πόλη του πολιτισμού.

Με αφορμή το μεγάλο «πολιτιστικό αντάμωμα» στο ιστορικό καφέ Κήπος το 2020, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με φορείς και τον Δήμο θα δημιουργήσουν τη «Χάρτα των τοπικών προϊόντων». Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το που βρίσκονται επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αυτές βέβαια, θα έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το Επιμελητήριο.

Από τη μεριά του ο Δήμος Χανίων, στο παράδειγμα δήμους ευρωπαϊκών πόλεων θα καταρτίσει χάρτη με εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Στους χάρτες αυτούς, θα βρίσκεται φυσικά το Ιστορικό Καφέ «Κήπος»

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που εγκαινίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 τονίζει τη συμβολή των χωρών και των πολιτισμών της Ευρώπης σε μία κοινή κληρονομιά μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, καθώς επίσης και τη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η διευρυμένη μερική συμφωνία, που έχουν υπογράψει 26 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 30 πολιτιστικές διαδρομές με ποικίλα θέματα, όπως προσκυνηματικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, καλλιτεχνικά κ.ά.

Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία (EPA) για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα στο Aββαείο του Neumünster στο Λουξεμβούργο από το 2011, επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των Πολιτιστικών Διαδρομών για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα συμβολικής σημασίας για την ενότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ευρώπης και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών.

Βοηθά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διάστασης της πολιτιστικής ανταλλαγής και του τουρισμού μέσα από την συνεργασία με δίκτυα και οργανώσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Συμβάλλει στην διατήρηση μίας πολύμορφης κληρονομιάς μέσα από θεματικές και εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές και πολιτιστικές δράσεις.

Το Ινστιτούτο βοηθά τους υποψηφίους στην προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την αξιολόγηση. Διοργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη των πολιτιστικών διαδρομών και των δικτύων τους.

Η πιστοποίηση δίνεται σε διακρατικά δίκτυα που έχουν αποδεδειγμένους πολιτιστικούς δεσμούς σχετικά με μία θεματική διαδρομή. Τα δίκτυα αυτά πρέπει επίσης να διεξάγουν έρευνα, να οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ανταλλαγές για τους νέους Ευρωπαίους, να ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ενθάρρυνση του πολιτιστικού τουρισμού.

ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ 10ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ FORUM «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2020 ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης
Περιφέρεια της Κρήτης
Δήμος Χανίων
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Γιώργος ΛοβέρδοςΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;