10 Jul Antiga Confeitaria de Belem (est. 1837, Lisbon, Portugal)

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Antiga Confeitaria de Belem
(est. 1837, Λισαβόνα, Πορτογαλία)

Τεράστιες ουρές κόσμου, καθημερινά έξω από το Ιστορικό Καφέ Antiga Confeitaria de Belem περιμένουν να απολαύσουν το παραδοσιακό γλύκισμα “Pastéis de Belém”!

Το Ιστορικό Καφέ Antiga Confeitaria de Belem έχει ιστορία που ξεκινά από το 1837, ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ιερωνυμίτες μοναχούς. Οι πηγές αναφέρουν πως το Ιστορικό Καφέ έγινε διάσημο –και- επειδή αναπαρήγαγε μια πανάρχαιη μυστική συνταγή που προερχόταν κατευθείαν από τους Ιερωνυμίτες μοναχούς. Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο και πολύ ξεχωριστό γλυκό, φτιαγμένο παραδοσιακά με υλικά που συναντάμε σχεδόν σε κάθε πορτογαλικό γλύκισμα: το γλυκό ονομάζεται Pastéis de Belém και είναι μια λιχουδιά με κρέμα, φύλλο και πολλά αβγά, ένα γλυκό διαχρονικά αγαπημένο και διάσημο στην Πορτογαλία!

Διάσημα παγκοσμίως τα «Pastéis de Belém»

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, η ιστορία λέει πως κατά την Επανάσταση του 1820 όλα τα μοναστήρια και τα αβαεία έκλεισαν στην Πορτογαλία. Ετσι, γύρω στο 1834, κάποιος Ιερωνυμίτης μοναχός από το μοναστήρι του Belem, σε μια προσπάθεια επιβίωσης έδωσε γλυκά που παρασκεύαζαν οι «εξόριστοι» μοναχοί σε παντοπωλείο της Λισαβόνας προς πώληση. Τα γλυκά γρήγορα έγιναν  γνωστά ως «Pastéis  de Belém», μια παραλλαγή του «Pastéis  de Nata» και ήταν τόσο νόστιμα που πλήθος κόσμου έσπευδε να τα αγοράσει. Η ζήτηση ήταν μεγάλη, τα γλυκά γίνονταν ανάρπαστα και λίγα χρόνια αργότερα οι μοναχοί αποφάσισαν να «μοιραστούν» τη μυστική συνταγή με τους… κοινούς θνητούς.

Η είσοδος για την κουζίνα, όπου καθημερινά φτιάχνονται δεκάδες χιλιάδες “Pastéis de Belém” με τη μυστική συνταγή των Ιερωνυμίτων μοναχών.

Τελικά το 1837, η επτασφράγιστη συνταγή “πέρασε” από τους Ιερωνυμίτες στον ιδιοκτήτη του Καφέ που και σήμερα είναι γνωστό ως Antiga Confeitaria de Belem και οι πηγές λένε πως εκείνος την αποκάλυψε μόνο στον αρχιζαχαροπλάστη, ο οποίος και παρασκεύαζε καθημερινά τα γλυκά σε ένα «μυστικό δωμάτιο» μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Η ιστορία λέει επίσης πως αυτή η συνταγή έχει παραμείνει πιστά αμετάβλητη μέχρι σήμερα! Από πολύ νωρίς, σχεδόν κάθε Καφέ στην Πορτογαλία επεδίωξε να αντιγράψει τα δημοφιλή γλυκά, χωρίς ωστόσο ποτέ να φτάσουν την τελειότητα και την αρτιότητα των αυθεντικών. Οι Πορτογάλοι μάλιστα λένε πως μπορούν να καταλάβουν τα αυθεντικά και μόνο από τη μυρωδιά!

Η επιγραφή του Καφέ, φτιαγμένη από πλακάκια.

Καθημερινά το Ιστορικό Καφέ Antiga Confeitaria de Belem φτιάχνει περί τα 20.000 «Pastéis  de Belém», που συνοδεύουν τον καφέ των πορτογάλων αλλά και των τουριστών που σπεύδουν να τα γευτούν. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η παραγωγή φτάνει τα 40.000 γλυκά ημερησίως! Ενδεικτικό είναι πως στο εξωτερικό του Antiga Confeitaria de Belem υπάρχουν μονίμως ουρές κόσμου που περιμένουν υπομονετικά να αγοράσουν τα δημοφιλή γλυκίσματα.

Το εντυπωσιακό λογότυπο του Ιστορικού Καφέ Antiga Confeitaria de Belem.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από τα «Pastéis  de Belém», εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εσωτερικό του Ιστορικού Καφέ Antiga Confeitaria de Belem, το οποίο είναι διακοσμημένο με τον παραδοσιακό πορτογαλέζικο τρόπο: το Καφέ, ένας τεράστιος ισόγειος χώρος, είναι χωρισμένο σε μικρότερα δωματιάκια και στους τοίχους κυριαρχούν λευτκά πλακάκια με μπλε αποχρώσεις. Σε αρκετά από τα δωμάτια υπάρχουν -ως εκθέματα- αντικείμενα αντίκες όπως παλιές ταμειακές μηχανές, juke box, έπιπλα, πορσελάνινα σκεύη, ακόμα και μια κρήνη των περασμένων αιώνων που διατηρείται άψογα και δεσπόζει σε έναν από τους τοίχους! Επίσης υπάρχουν πολλά διακοσμητικά φτιαγμένα με πλακάκια: επιγραφές, εικόνες κ.α. Η διακόσμηση με πλακάκια είναι χαρακτηριστική στην Πορτογαλία ιδιαίτερα σε παραδοσιακά κτίσματα που διατηρούν «άρωμα» από το παρελθόν.

Καφές με τα παραδοσιακά “Pastéis de Belém”

Το σίγουρο είναι πως οι συγκεκριμένες γλυκές νοστιμιές αποτελούν σήμερα σήμα κατατεθέν του Ιστορικού Καφέ Antiga Confeitaria de Belem, αλλά και της Λισαβόνας, και είναι στη λίστα των περισσότερων τουριστών που επισκέπτονται την Πορτογαλία! Για να τα απολαύσετε, οι ντόπιοι λένε πως πρέπει να τα πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα, που βρίσκονται πάνω σε κάθε τραπέζι του Καφέ, και φυσικά να τα δοκιμάσετε μαζί με έναν μυρωδάτο εσπρέσο!

Antiga Confeitaria de Belem
Rua de Belém nº 84 a 92
1300 – 085 Lisboa
PortugalInterested in becoming a member?