03 Ιούλ Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Pastelaria Versailles
(est. 1922, Λισαβόνα, Πορτογαλία)

Η είσοδος του Καφέ Versailles όπως είναι σήμερα

Στις 25 Νοεμβρίου 1922 το Ιστορικό Καφέ Pastelaria Versailles άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό. Το Καφέ, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην Avenida da República, έναν πολυσύχναστο δρόμο της Πορτογαλικής πρωτεύουσας. Το Ιστορικό Καφέ αποτέλεσε από την αρχή της λειτουργίας του πόλο έλξης αστών, διανοητών και καλλιτεχνών.

Ο Salvador Jose Antunes, ιδρυτής του Ιστορικού Καφέ
Versailles

Ο ιδρυτής του, ο Salvador José Antunes, ήταν ένας οραματιστής, λάτρης της γαλλικής κουλτούρας, και είχε όνειρο να φέρει γαλλικό «αέρα» στη Λισαβόνα. Ετσι το Ιστορικό Καφέ Pastelaria Versailles πήρε το όνομά του από το ομώνυμο εμβληματικό παλάτι των Βερσαλλιών και πρόσφερε γλυκίσματα γαλλικής κουλτούρας και αισθητικής.

Πολυτέλεια και γαλλική φινέτσα!

Επιπλέον το Καφέ διακοσμήθηκε με φινέτσα, σε ύφος Luis XIV, με στοιχεία art nouveau. Εχει ψηλά ταβάνια, μεγάλους καθρέφτες στους τοίχους, βιτρό, πολυέλαιους, γύψινες λεπτομέρειες, εντυπωσιακά έπιπλα, κρυστάλλινα διακοσμητικά, πίνακες του Benvido Ceia που απεικονίζουν τοπία από το παλάτι των Βερσαλλιών, ενώ έργα του γλύπτη και καλλιτέχνη Fausto Fernandes κοσμούν την πρόσοψη του Καφέ.

Το Ιστορικό Καφέ Versailles το 1922.

Το Ιστορικό Καφέ Versailles είναι πολύ ξεχωριστό και σημαντικό ως προς την αρχιτεκτονική του, γι αυτό και έχει καταχωρηθεί ως στοιχείο αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο IPPAR (Instituto Português do Património Arquitectónico), το Πορτογαλικό Ινστιούτο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με την ενδιαφέρουσα επεξήγηση πως το Καφέ αποτελεί «ιδιαίτερο μέρος όχι μόνο λόγω της ιστορίας του τόπου, αλλά κυρίως λόγω της παραγωγής πολιτισμού που δημιουργήθηκε από τις επαφές των ανθρώπων μέσα στο Καφέ». Εξάλλου, όπως συμβαίνει με κάθε Ιστορικό Καφέ, έτσι και το Versailles αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, αφού –και- στο χώρο του ουσιαστικά μορφώθηκε σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το εσωτερικό του Καφέ Versailles

Σήμερα, το Ιστορικό Καφέ Versailles για τους Πορτογάλους, αλλά και για τους επισκέπτες της προτογαλικής πρωτεύουσας, εξακολουθεί να είναι «η μεγάλη κυρία» της Λισαβόνας, εξαιτίας της ιστορίας του, της παράδοσής του, αλλά και επειδή έχει διατηρήσει δια μέσω των χρόνων ανεξίτηλη τη γοητεία του και την εκλεπτυσμένη εξυπηρέτηση που προσφέρει. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως οι στολές των σερβιτόρων αποτελούν «ταυτότητα» του Καφέ, ενώ από το χώρο έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες της πορτογαλικής διανόησης – και όχι μόνο.

Τα γλυκά του Καφέ Versailles “ταξιδεύουν” σε όλο τον κόσμο!

Εκτός από εξαιρετικό καφέ, κλασικό τσάι και υπέροχη σοκολάτα, το Pastelaria Versailles προσφέρει ξεχωριστά γλυκίσματα, παραδοσιακές γεύσεις και αλμυρές λιχουδιές. Η ιστορία του, αλλά και η σταθερή ποιότητά που διατηρείται στον χρόνο το έχουν κατατάξει, διαχρονικά, ψηλά στις ταξιδιωτικές λίστες και αποτελεί από τους “must”προορισμούς για τους επισκέπτες της Λισαβόνας.

Παράδοση που αντέχει στο χρόνο.

Pastelaria Versailles
Avenida da República, Nº 15 – A
Lisboa
www.pastelariaversailles.comΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;