26 Jun Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.
Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού –κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ.
Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

São Gonçalo (est. 1920, Αμαράντε, Πορτογαλία)

Ο εξωτερικός χώρος του Ιστορικού Καφέ São Gonçalo

Το Ιστορικό Café Bar São Gonçalo στο Αμαράντε της Πορτογαλίας, είναι από τα πλέον φημισμένα Καφέ της χώρας, με χαρακτηριστικό «άρωμα» παρελθόντος και σπουδαία παράδοση. Στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο γεμάτο καμάρες και ο εξωτερικός του χώρος απλώνεται σε ένα κομμάτι της Praca da Republica. Το São Gonçalo αποτελεί επίσης –και όχι άδικα- ένα από τα σημεία που οι τουριστικοί οδηγοί προτείνουν να επισκεφθείτε οπωσδήποτε στο ταξίδι σας στο Αμαράντε. Ο πρώτος λόγος είναι επειδή είναι χαρακτηρισμένο ως ένα από τα λογοτεχνικά Καφέ της χώρας. Το São Gonçalo υπήρξε, και συνεχίζει να είναι πόλος έλξης καλλιτεχνών και διανοητών, ενώ στο χώρο του γίνονται διαρκώς εκδηλώσεις λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Το São Gonçalo διαθέτει μια εντυπωσιακή κάβα με πλήθος παραδοσιακών αποσταγμάτων

Ο δεύτερος λόγος –που συνδέεται άρρηκτα με τον πρώτο- είναι επειδή το Καφέ ήταν το αγαπημένο του Joaquim Pereira Teixeira de Vasoncelos, γνωστότερου ως Texeira de Pascoaes, ενός από τους πλέον σημαντικούς Πορτογάλους διανοητές, φιλοσόφους και ποιητές του 20ου αιώνα. Ο Texeira de Pascoaes μαζί με τον Antonio Nobre αποτέλεσαν τον βασικό και αρχικό πυρήνα της Πορτογαλικής Αναγέννησης με την ποίησή τους να έχει έντονα στοιχεία μυστικισμού, λυρικότητας, ελπίδας και νοσταλγίας.

Ο εξωτερικός χώρος του Ιστορικού Καφέ São Gonçalo

Ο Teixeira de Pascoaes ήταν λοιπόν από τους πιο φανατικούς θαμώνες του Καφέ, και εκεί συναντούσε συχνά φίλους και προσωπικότητες που επίσης άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους την πορτογαλική και διεθνή λογοτεχνία. Οι πηγές αναφέρουν πως συνήθιζε να κάθεται στο τραπεζάκι του κρατώντας σημειώσεις, γράφοντας ασταμάτητα.

Το άγαλμα του ποιητή, διανοητή και στοχαστή Teixeira de Pascoaes κάθεται πάντα στο Καφέ, παρατηρώντας τα δρώμενα και τους επισκέπτες του São Gonçalo

Το ενδιαφέρον είναι πως προς τιμήν του Teixeira de Pascoaes, ο ιδιοκτήτης του Καφέ São Gonçalo ζήτησε και φιλοτέχνησαν το άγαλμα του σπουδαίου διανοητή, το οποίο είναι μόνιμα καθισμένο στο αγαπημένο του τραπεζάκι, και “συμμετέχει” σε κάθε δρώμενο του Καφέ!

Το άγαλμα του ποιητή, διανοητή και στοχαστή Teixeira de Pascoaes κάθεται πάντα στο Καφέ, παρατηρώντας τα δρώμενα και τους επισκέπτες του São Gonçalo

Το άγαλμα, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Καφέ, είναι πολυφωτογραφημένο και θυμίζει -με τον πλέον εύγλωττο τρόπο- σε παλιούς και νέους την τεράστια σημασία που έχουν τα Ιστορικά Καφέ παγκοσμίως στη δημιουργία και την εξέλιξη του πολιτισμού.

Μια καρτ ποστάλ απ΄τα παλιά! Το São Gonçalo στις αρχές της λειτουργίας του

Το Café São Gonçalo, εκτός από μέλος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», ανήκει στο Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ της Πορτογαλίας (είναι μέλος του  Rota dos Cafes com Historia de Portugal).

Οι επιτυχίες του Καφέ São Gonçalo αναφέρονται συχνά στον τοπικό Τύπο

Στη διάρκεια των χρόνων έχει βραβευτεί για την προάσπιση και προώθηση της παραδοσιακής γαστρονομίας, αλλά και για τις πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές του δράσεις. Μόνιμος στόχος του σημερινού ιδιοκτήτη, του Rodrigo Silva, είναι η διαρκής προσπάθεια διατήρησης της ιστορίας του Καφέ, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της πόλης. Μιας ιστορίας που συνδέεται με λογοτεχνία, ποίηση και σπουδαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Info
Café Bar Restaurante São Goncalo
Praca da Republica n 8,4600-038
Amarante – PortugalInterested in becoming a member?