05 Jun Caffè dell’Ussero (est. 1775, Pisa, Italy)

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν “καταφύγιο” και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά “μεθούν” με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.

Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμος Ιστορικών Καφέ” προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

Caffè dell’Ussero  (est. 1775, Πίζα, Ιταλία)

Το εσωτερικό του Caffè dell’Ussero σήμερα.

Το Caffè dell’Ussero βρίσκεται στην Πίζα της Ιταλίας∙ στεγάζεται στο ισόγειο ενός πανέμορφου ιστορικού κτιρίου σε μια από τις όχθες του ποταμού Άρνου που διατρέχει την πόλη. Πρόκειται για ένα Καφέ, παραδοσιακό, με μακρά και συναρπαστική ιστορία, το οποίο αποτελεί μνημείο του ιταλικού πολιτισμού του δέκατου πέμπτου αιώνα.

To Καφέ, με την αριστουργηματική πρόσοψη και την στρατηγική θέση, οφείλει το όνομά του στους Ουσσάρους, τις δυνάμεις του ιππικού που διέτρεχαν την Ευρώπη από τον 15ο αιώνα και έπειτα. Η δυναμική, η διαρκής περιήγηση, το φλογερό τους ταπεραμέντο ήταν εκείνα που προκαλούσαν θαυμασμό και τελικά, η ονομασία διατηρήθηκε ως «ταυτότητα» του Ιστορικότερου Καφέ της Πίζας.

Η αριστοτεχνική πρόσοψη του palazzo, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το Καφέ

Ένας από τους λόγους που το Caffè dell’Ussero είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας αφορά το ιστορικό κτίριο, σε τμήμα του οποίου στεγάζεται το Καφέ, και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Το κτίριο, ένα παλάτι, έχει την ονομασία Palazzo Agostini, και είναι επίσης γνωστό ως Palazzo Dell Ussero και Palazzo Rosso. Το παλάτι αυτό ανήκε σε οικογένεια ευγενών της Πίζας.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την αρχαιότητα του Καφέ. Το Caffè dell’Ussero ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1775 και είναι το τρίτο παλιότερο Ιστορικό Καφέ της Ιταλίας με πρώτο το εμβληματικό Καφέ «Florian» στη Βενετία (1720) και το επίσης εμβληματικό Café Greco στη Ρώμη (1760). Το όνομα του Καφέ, αναφέρεται μάλιστα σε ιστορικές πηγές, σε γραπτά κείμενα (μια μίσθωση συγκεκριμένα) του 1799!

Άρωμα από το παρελθόν.

Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα το Ιστορικό Caffè dell’Ussero αποτέλεσε σημαντικότατης σπουδαιότητας κοιτίδα για την Ιταλική διανόηση. Εξάλλου η Πίζα, με το ήπιο κλίμα της, τα κοντινά ιαματικά λουτρά San Giuliano Terme, αποτελούσε εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό της εποχής.  Καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικοί, στοχαστές, ακαδημαϊκοί ήταν από τους βασικότερους θαμώνες του Καφέ. Για τον λόγο αυτό, το Caffè dell’Ussero χαρακτηρίζεται επίσης ως ένα από τα «λογοτεχνικά Καφέ» της Ιταλίας. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 1839, το Ιστορικό Caffè dell’Ussero φιλοξενούσε στις αίθουσές του τις συνεδριάσεις του πρώτου Ιταλικού Συνέδριου Επιστημόνων.

Οι πηγές αναφέρουν ακόμα πως στο Caffè dell’Ussero σύχναζαν φοιτητές και προοδευτικοί καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πίζας, όπου συζητούσαν για πολιτική και διάβαζαν εφημερίδες.

Άρωμα από το παρελθόν.

Οι ίδιες πηγές λένε πως ο φοιτητής Domenico Guerrazi απεβλήθη από το Πανεπιστήμιο για ένα χρόνο επειδή εξέφρασε δημόσια στο Καφέ τις προοδευτικές του αντιλήψεις.
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το 1944, το Καφέ πέρασε στην κατοχή αμερικανικών συμμαχικών στρατευμάτων. Ένα χρόνο μετά το 1945 το Καφέ άνοιξε εκ νέου με το όνομα Usserino, αλλά σε διαφορετικό κτήριο.

Τελικά, το 1959 το Ιστορικό Caffè dell’Ussero, άνοιξε και πάλι στο Palazzo Agostini, στην αρχική του τοποθεσία δηλαδή, ανακαινίστηκε με σεβασμό στο παρελθόν του και επανάκτησε την αρχική του μορφή.

Σήμερα οι τοίχοι του Καφέ είναι γεμάτοι φωτογραφίες από το ένδοξο παρελθόν του και τους διάσημους επισκέπτες του. Ανάμεσά τους ονόματα όπως οι Filippo Mazzei, Francesco Domenico Guerrazzi, Αντόνιο Guadagnoli, Giuseppe Giusti , Renato Fucini, Enrico Panzacchi, Carducci, Cesare Abba, Giuseppe Montanelli, Alessandro D’Ancona, Bino Sanminiatelli και πολλοί άλλοι όπως οι Paolo Mascagni, Charles Didier, Giovanni Battista Niccolini, Pietro Bastogi, Carlo Bombrini, Pietro Gori, Enrico Ferri, Giovanni Gen, Filippo Tommaso Marinetti, Giuseppe Lipparini, Luigi Puccianti, Titta Ruffo, Κούρτσιο Μαλαπάρτε, Ezra Pound, Giovanni Gronchi, Mario Tobias, Mario Praz, Giovanni Spadolini, Enzo Carli, Indro Montanelli, Tiziano Terzani, Renata Tebaldi, Λουίτζι Κομεντσίνι, Arnoldo Foa , Carlo Azeglio Ciampi, Antonio Tabucchi, Romano Battaglia.

Caffè dell’Ussero
Lungarno Pacinotti 27
Πίζα – Ιταλία
www.ussero.comInterested in becoming a member?