06 Nov Caffé Tommaseo (est. 1830, Trieste, Italy)

 

 

 

Ακριβώς επάνω στη διάσημη πλατεία Piazza Νicolo Tommaseo της Τεργέστης, στην πιο αριστοκρατική περιοχή της πόλης, βρίσκεται το Caffè Tommaseo. Το Café άνοιξε το 1830 και ιδρυτής του ήταν ο Paduan Thomaso Marcato, ένας δαιμόνιος έμπορος που είδε στην Τεργέστη ως μια υπέροχη ευκαιρία για να δώσει πνοή στο όραμά του: να λανσάρει το παγωτό, μια ξεχωριστή λιχουδιά για εκείνη την εποχή, στην πόλη «σταθμό» της Ευρώπης.

Το κτίριο που στεγάζεται το Καφέ χρονολογείται από το 1824 και χτίστηκε από δύο αδελφούς, τους Felice και Vitale Vivante –επίσης εμπόρους- αφού η Τεργέστη αποτελούσε τότε σημαντικό εμπορικό κόμβο. O διάσημος αρχιτέκτονας Antonio Buttazzoni ανέλαβε το έργο και το 1830 ο Paduan Thomaso Marcato μίσθωσε το ισόγειο του κτιρίου για να στεγάσει το Καφέ του, που τότε ονομαζόταν Tomaso. Ο Marcato ζήτησε από τον Michael Thonet να φτιάξει ειδικά για εκείνον εκλεπτυσμένα έπιπλα για τον χώρο και παράγγειλε μεγάλους, πολυτελείς βελγικούς καθρέφτες για τους τοίχους. Επίσης ανέθεσε στον ζωγράφο Giuseppe Gatteri να διακοσμήσει με τα έργα του κάποιους από τους τοίχους του Caffè.

 

 

 

 

 

 

Ο δαιμόνιος έμπορος ήξερε, πως δεν έφτανε μια καινοτόμα λιχουδιά για να κάνει τη διαφορά στην Τεργέστη. Και μπορεί το παγωτό να ήταν κίνητρο, ο προσεγμένος αριστοκρατικός διάκοσμος ωστόσο ήταν βασικό στοιχείο για να γίνει το Καφέ, από τα εγκαίνιά του, ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης εμπόρων, καλλιτεχνών και διανοούμενων. Ο Marcato δεν σταμάτησε όμως εκεί. Διοργάνωνε πολλές συναυλίες (κάθε Πέμπτη με την ορχήστρα του Δημοτικού Θεάτρου και τα Σάββατα με μπάντα), ενώ φιλοξενούσε στο χώρο και εκθέσεις τέχνης από γνωστούς ζωγράφους όπως ο Giuseppe Bernardino Bison. Και φυσικά ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την παράδοση παραγωγής παγωτού στην Τεργέστη. Οι καινοτομίες στο Καφέ συνεχίστηκαν με την πάροδο των χρόνων. Το 1844 το Caffè απέκτησε φωτισμό αερίου που για την εποχή ήταν εξαιρετική πρωτοπορία.

Το 1848 το Caffè μετονομάστηκε σε Caffè Tommaseo προς τιμήν του συγγραφέα Niccolò Tommaseo και αποτελούσε σημείο συνάντησης του ιταλικού Risorgimento (σ.σ. της Ιταλικής ενοποίησης. Συγκεκριμένα, «Risorgimento», ή «αναβίωση» ήταν το πολιτικό και κοινωνικό κίνημα κατά το οποίο ενσωματώθηκαν διαφορετικά κράτη της ιταλικής χερσονήσου στο ενιαίο κράτος της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα) στην Τεργέστη. Μάλιστα, υπάρχει και μια αναμνηστική πινακίδα τοποθετημένη στο Καφέ από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας που αναγράφει «Από το Caffè Tommaseo (που αποτέλεσε) το 1848 το κέντρο του εθνικού κινήματος εξαπλώθηκε η φλόγα του ενθουσιασμού για την ιταλική ελευθερία».

 

 

 

 

Το 1882, ο Guglielmo Oberdan, που θεωρείτο «μάρτυρας» του κινήματος για την ιταλική ένωση εκτελέστηκε επειδή είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ. Τότε, από φόβο για αντίποινα των αυστροουγγρικών αρχών, το Καφέ άλλαξε και πάλι όνομα σε Tomaso και μόνο όταν τα πρώτα ιταλικά στρατεύματα έφτασαν στην Τεργέστη στις 3 Νοεμβρίου 1918 ενώνοντας επιτέλους την πόλη με την υπόλοιπη Ιταλία, το Καφέ μετονομάστηκε ξανά σε Tommaseo. Την ονομασία αυτή διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Στις 7 Απριλίου 1954 το Caffè Tommaseo ανακηρύχθηκε επίσημα ιστορικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό μνημείο. Το 1997, με πρωτοβουλία του νέου ιδιοκτήτη, οι χώροι του Καφέ ανακαινίστηκαν σύμφωνα με την παράδοση των βιεννέζικων Καφέ. Ωστόσο η αρχική εσωτερική διακόσμηση έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Το χθες συνυφασμένο με το σήμερα…

Από το Caffè Tommaseo, έχουν πέρασαν πολλές διασημότητες, ανάμεσά τους οι Pasquale Besenghi degli Ughi, Domenico Rossetti, Pietro Kandler, Henry Beyle (Stendhal), Virgilio Giotti, Giani Stuparich, Pier Antonio Quarantotti Gambini, Umberto Saba και James Joyce.

Επίσης ο συγγραφέας Italo Svevo έγραψε μερικά από τα έργα του στο Καφέ, όπως και ο Claudio Magris ο οποίος έγραψε στο Tommaseo πιο διάσημο έργο του, το Danubio.

Η αναμνηστική πινακίδα τοποθετημένη στο Καφέ από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας που αναγράφει: «Από το Caffè Tommaseo (που αποτέλεσε) το 1848 το κέντρο του εθνικού κινήματος εξαπλώθηκε η φλόγα του ενθουσιασμού για την ιταλική ελευθερία»

Σήμερα, το Ιστορικό Caffè Tommaseo αποτελεί σημείο κατατεθέν της πόλης. Με σεβασμό στην ιστορία συνεχίζει την πορεία του ανά τους αιώνες προσφέροντας υπέροχες γεύσεις, τοπικές σπεσιαλιτέ, πιάτα υψηλής γαστρονομίας, εξαιρετικό καφέ και ποτά, ενώ διατηρεί και την παράδοση των συναυλιών με διάφορα ενδιαφέροντα σχήματα.

CAFE TOMMASEO
PIAZZA TOMMASEO 4,C
34121 TRIESTE (TS)
info@caffetommaseo.it
www.caffetommaseo.itInterested in becoming a member?