02 Οκτ Café Moderno (est. 1916, Logrono, Ισπανία)

Café Moderno (est. 1916, Logrono, Ισπανία)

Tο Café Moderno στο Logrono της Ισπανίας είναι ένα από τα παλαιότερα Καφέ της πόλης. Ουσιαστικά οφείλει την ύπαρξή του στον Don Francisco Martínez-Zaporta, επιφανή κάτοικο της περιοχής, ο οποίος είχε κληρονομήσει επιχειρηματικό πνεύμα από τον πατέρα του και ήθελε να δημιουργήσει για την πόλη μια εφημερίδα, ένα θέατρο, την πλατεία του και το… αγαπημένο του Καφέ!

 

 

Το 1913, ο Don Francisco εγκαινίασε το θέατρό του και  λίγους μήνες αργότερα, το 1914, ολοκλήρωσε το κτίριο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Café Moderno. Ωστόσο τα εγκαίνια του Καφέ έγιναν τελικά το 1916. Tότε το Καφέ ονομαζόταν Café Madrid. Φωτογραφίες εκείνης της εποχής, με την πρόσοψη του Café Madrid, κοσμούν σήμερα το εσωτερικό του Moderno.

Το Café είχε διάφορες περιπέτειες όσον αφορά την ονομασία του. Στην πάροδο των χρόνων άλλαξε συχνά ονόματα, ανάμεσά τους το Novelty και το Oriental. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, οπότε η χώρα βρισκόταν σε γενικότερο αναβρασμό, το Καφέ, που τότε ονομαζόταν Oriental έκλεισε για ένα διάστημα και όταν άνοιξε ξανά λειτούργησε με το όνομα “Moderno”, το οποίο και διατηρεί ως τις μέρες μας. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του, Mariano Moracia Perez ανέλαβε το Καφέ από τον πατέρα του, ο οποίος επίσης το είχε αναλάβει από τον δικό του πατέρα.

 

 

 

Το Café Moderno ανακαινίστηκε το 1982, με σεβασμό στην παράδοση και την Ιστορία του αποκτώντας την όψη που έχει σήμερα. Το εσωτερικό του είναι γεμάτο φωτογραφίες, ένα «οδοιπορικό» της ιστορίας του από την αρχή της λειτουργίας του. Τον διάκοσμο συμπληρώνουν επίσης λεπτομέρειες από ξύλο, μαρμάρινα τραπέζια και αντικείμενα αντίκες.

Από το σημείο που βρίσκεται το Καφέ, «περνά» και ο Δρόμος των Προσκυνητών, που καταλήγει στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα και έτσι δίπλα στο Καφέ υπάρχει ξενοδοχείο για όσους πήγαιναν να προσκυνήσουν στο Σαντιάγκο.

 

 

 

 

Το Ιστορικό Καφέ Moderno όπως είναι σήμερα

 

 

To εξαιρετικά ενδιαφέρον με το Moderno και την Ιστορία του είναι πως διαθέτει, ακόμα και σήμερα μια πόρτα η οποία «βγαίνει» κατευθείαν στο θέατρο. Τέχνη και Πολιτισμός συνυπήρχαν λοιπόν από την αρχή της λειτουργίας του και ήταν απολύτως φυσιολογικό στο χώρο να συχνάζουν διαχρονικά άνθρωποι των Τεχνών, των Γραμμάτων, της διανόησης, αλλά και της πολιτικής.

Σήμερα, οι επισκέπτες του Café Moderno μπορούν να απολαύσουν σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, με μακρά ιστορία, τον καφέ ή το ποτό τους, αλλά και τοπικές σπεσιαλιτέ, γλυκά και λιχουδιές της Ισπανικής γαστρονομίας.

CAFE MODERNO
Calle Francisco Martínez Zaporta, 7, 26001 Logroño, La Rioja
info@cafemoderno.com
www.cafemoderno.comΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;