04 Sep Café Majestic (est. 1921, Πόρτο, Πορτογαλία)

Majestic σημαίνει μεγαλόπρεπο, μεγαλειώδες. Και το Café Majestic στο Πόρτο της Πορτογαλίας είναι αυτό ακριβώς! Ενας χώρος μεγαλοπρεπής που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες. Το Καφέ πρωτολειτούργησε στις 17 Δεκεμβρίου 1921, στην οδό Santa Catarina, προνομιακή θέση αφού πρόκειται για έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο όπου σύχναζαν μέλη της αριστοκρατίας. Τότε το Καφέ ονομαζόταν Elite, ακριβώς επειδή απευθυνόταν στην ελίτ, την υψηλή κοινωνία.

 

Ξύλινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό, πολυτέλεια και έντονα στοιχεία Belle époque

Το εσωτερικό του Majestic θυμίζει έντονα παριζιάνικα Καφέ. Ο αρχιτέκτονας João Queiroz ακολούθησε τις προσταγές της αρτ νουβό και ο διάκοσμος του εσωτερικού χαρακτηρίζεται από γύψινα στοιχεία, πρόσωπα, γυμνά και λουλούδια με λεπτομέρειες βαμμένες σε χρυσό, ακριβό λουστραρισμένο ξύλο, δέρμα, φίνους πολυελαίους, πολυτελείς εντυπωσιακούς καθρέφτες και γήινα χρώματα. Η εντυπωσιακή μαρμάρινη πρόσοψη διακοσμημένη με λουλούδια και αέρινα σχήματα είναι χαρακτηριστική του στυλ της εποχής. Δεξιά και αριστερά, οι μορφές δυο μικρών αγοριών μοιάζουν να προσκαλούν τους περαστικούς να επισκεφθούν το Καφέ.

 

Πολυέλαιοι, ξύλο, δέρμα, γύψινα διακοσμητικά… Ένα διαμάντι ξεχωριστής πολιτιστικής κληρονομιάς!

Η ιστορία λέει πως η ημέρα των εγκαινίων έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη της πόλης. Και πως ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν από κάθε γωνιά για να δουν πρώτοι το νέο κτίριο που φημολογούνταν πως θα καθόριζε την αρχιτεκτονική του Πόρτο. Ετσι, το Café αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή πόλο έλξης για τους αριστοκράτες και τις κυρίες της υψηλής κοινωνίας, που μετά την βόλτα τους συνήθιζαν να συχνάζουν εκεί για να απολαύσουν το τσάι ή το παγωτό τους.

 

Το Καφέ αποτέλεσε επίσης αγαπημένο στέκι του πιλότου Gago Coutinho ο οποίος το επισκεπτόταν συχνότατα συνοδευόμενος πάντα από πανέμορφες γυναίκες. Ο Coutinho συνήθιζε να πηγαίνει στο Καφέ μετά από τα ταξίδια του στη Μαδέρα και, λένε πως, δεν χόρταινε να θαυμάζει τη διακόσμηση του.

 

Η είσοδος και ο εξωτερικός χώρος του Majestic. Εξω από το Καφέ, οι ουρές κόσμου που θέλουν να επισκεφθούν τον μοναδικό αυτό χώρο είναι συνηθισμένη εικόνα…

Παρά τη δημοφιλία του, το Καφέ χρειάστηκε να αλλάξει όνομα αφού το Elite παρέπεμπε στις συνειδήσεις των Πορτογάλων σε μοναρχία και έτσι κρατούσε σε απόσταση τους δημοκρατικούς, τους αστούς και τους διανοούμενους. Η αλλαγή επέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα! Σύντομα οι σημαντικότερες προσωπικότητες του Πόρτο έγιναν θαμώνες του Café. Ο συγγραφέας José Régio, ο ποιητής Teixeira de Pascoaes και ο φιλόσοφος και πολιτικός Leonardo Coimbra ήταν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες του και έπαιρναν μέρος σε έντονες συζητήσεις που αφορούσαν τα σημαντικότερα πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα της εποχής.

Σε αυτόν τον χώρο, που αποπνέει πολυτέλεια και φινέτσα, τον χώρο γεμάτο τέχνη οι αληθινοί καλλιτέχνες ένιωθαν σαν στο σπίτι τους. Καθηγητές και φοιτητές από τη σχολή Καλών Τεχνών του Πόρτο ένωσαν δυνάμεις με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Júlio Resende επικρίνοντας τα τετριμμένα, αναζητώντας νέες τεχνικές, καινούργιες καλλιτεχνικές οδούς… Το Majestic ήταν πλέον το αγαπημένο Καφέ όλων όσοι έσπευδαν να απολαύσουν τον καφέ τους ή ένα ποτήρι αψέντι συζητώντας έντονα, προωθώντας την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η πολυτέλεια συναντά την υψηλή αισθητική! Στο Majestic δεσπόζει ένα υπέροχο πιάνο που χρησιμοποιείται στις εκδηλώσεις και δίνει άλλη πνοή στο χώρο

Majestic σημαίνει μεγαλόπρεπο και μεγαλειώδες. Θα μπορούσε όμως επίσης να σημαίνει και μαγικό. Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες του Καφέ και η J. K. Rowling, η συγγραφέας του πασίγνωστου “Χάρι Πότερ”. Ο ιδιοκτήτης του Καφέ, ανέφερε πως όταν η συγγραφέας ζούσε στο Πόρτο, και ήταν ακόμη άγνωστη σύχναζε στο Majestic κρατώντας σημειώσεις και γράφοντας σελίδες από το πρώτο βιβλίο της διάσημης σειράς. Στο Majestic “γεννήθηκε” ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών. Ηταν το σημείο όπου ο “Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος” έγιναν ιδέα και αργότερα best seller!

Το 1983 το Majestic χαρακτηρίστηκε κτίριο εθνικού ιστορικού ενδιαφέροντος. Επίσης έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης. Ανάμεσα στα βραβεία, τα “Special Award Coffee Cream” (1999), “Silver Medal for Tourist Merit” (2000), “Silver Medal of City Merit – Porto” (2006), “Certified Mercury Prize, “Municipal Merit Medal – Grade – Gold” (2011).

Με το χρόνο να του προσθέτει λάμψη, το Majestic συνεχίζει αγέρωχα το υπέροχο ταξίδι του μαγνητίζοντας με τον ιδιαίτερο τρόπο και την αισθητική του, κάθε επισκέπτη…
CAFE MAJESTIC
Rua Santa Catarina 112,
4000-442 Porto, Portugal
www.cafemajestic.comInterested in becoming a member?