18 Σεπ Όταν οι Μύθοι έχουν τη μυρωδιά του Καφέ

Cafe Dindurra (est. 1901, Χιχόν, Ισπανία)

Γύψινες λεπτομέρειες στο ταβάνι, χρυσό χρώμα στις κολόνες, γήινα χρώματα, κρύσταλα και ξύλο

Η Ιστορία του Cafe Dindurra είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Χιχόν. Τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, η Χιχόν είχε γίνει πόλη αναφοράς όσον αφορά τον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα της Ισπανίας.

 

Την ίδια εποχή ο εξαιρετικά φημισμένος αρχιτέκτονας, Mariano Marín Magallón, ξεκίνησε ένα πολύ φιλόδοξο έργο. Σχεδίασε το μισό οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται ανάμεσα στους δρόμους Casimiro Velasco, Covadonga και Paseo de Begoña, στο κέντρο του οποίου έφτιαξε ένα θέατρο. Το θέατρο ονομάστηκε Dindurra και εγκαινιάστηκε το 1899. Μαζί με το θέατρο υπήρχε και πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός μικρού Cafe, που θα εξυπηρετούσε όσους θα παρακολουθούσαν τις παραστάσεις. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» και το Cafe Dindurra.

 

Από γενιά σε γενιά οι ιστορίες του Cafe Dindurra αποτελούν κοινή παράδοση της Χιχόν

Ένα Καφέ που δημιουργήθηκε μαζί με ένα θέατρο δεν θα μπορούσε παρά να γίνει στέκι καλλιτεχνών, ανθρώπων των γραμμάτων και της πολιτικής, διανοούμενων που απολάμβαναν τον καφέ και το ποτό τους συζητώντας για παραστάσεις, τέχνη, ποίηση και λογοτεχνία.

 

Ένα Καφέ με Ιστορία.

Το 1931, ο Celestino Nosti, διευθυντής του Café, ξεκίνησε την ανακατασκευή του χώρου και ζήτησε από τον Manuel del Busto, τον διασημότερο αρχιτέκτονα της πόλης, όπως αναφέρουν οι πηγές, να αναλάβει τα σχέδια. Ο τελευταίος, «μεταμόρφωσε» το Cafe σε έναν εκλεπτυσμένο χώρο με σαφείς επιρροές από Art Deco. Το Καφέ απέκτησε γύψινο διάκοσμο, χρυσές λεπτομέρειες, πολυτελείς πολυελαιους, ενώ χρησιμοποιήθηκαν έργα του γλύπτη Pepín Morán χαρακτηριστικά της αισθητικής του χώρου.

Λεπτομέρεια από τον εσωτερικό διάκοσμο του Καφέ

Η ιδιαίτερη διακόσμηση, τα ακριβά έπιπλα αλλά και η «ποιότητα» των επισκεπτών και των θαμώνων του Καφέ, οι περισσότεροι μέλη της αστικής τάξης της εποχής, έκαναν το Dindurra να χαρακτηρίζεται ως το «καλύτερο Café» στη Gijón, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία επίσκεψης στην Ισπανία.

 

Το Cafe Dindurra είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέατρο της πόλης

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι γερμανικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το θέατρο Dindurra, ωστόσο το Café κατάφερε να βγει αλώβητο από την καταστροφή. Μετά τον πόλεμο, το θέατρο ξαναχτίστηκε και μετονομάστηκε Jovellanos. Στις 20 Νοεμβρίου 2013 το Ιστορικό Καφέ Dindurra έκλεισε και κινδύνεψε να μην ανοίξει ξανά. Ευτυχώς όμως, ο κίνδυνος πέρασε την Ανοιξη του 2014 και το Καφέ επανήλθε, υπό νέα διεύθυνση, για να συνεχίσει την ιστορική του πορεία στη Χιχόν.

 

Churros! Το αγαπημένο και χαρακτηριστικό γλύκισμα της Ισπανίας

CAFE DINDURRA
Paseo Begoña, 11,
33201 Gijón, Asturias, Spain
http://dindurra.esΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;