12 Ιούν Café Central (est.1920, Μάλαγα, Ισπανία)

Κατά τον 18ο αιώνα η γηραιά ήπειρος έγινε κοιτίδα πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες και δημιουργούς που έφευγαν από τις ΗΠΑ και την αυστηρή ποταπαγόρευση για να βρουν «καταφύγιο» και έμπνευση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έδωσε «φτερά» και στα εγχώρια ταλέντα που έψαχναν τον δημιουργικό οίστρο σε Καφέ, μπιστρό και μπαρ. Προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής άνθισαν στα Ιστορικά Καφέ, που διαχρονικά «μεθούν» με το άρωμα και τον χαρακτήρα τους όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ, κάτι παραπάνω από ένα ποτό.

Tην ιστορία αυτή, τη γοητευτική άνθιση του ευρωπαϊκού -κυρίως- πολιτισμού, μέσα από τα Καφέ, διηγείται στην Πολιτιστική Διαδρομή ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τα μοναδικά στοιχεία κάθε Καφέ. Παρέα θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου, όλα μέλη του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ”, ανακαλύπτοντας τις γοητευτικές πλευρές τους, τη μακρά ιστορία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα έκαναν τόσο μοναδικά και ανεπανάληπτα.
Καλωσορίσατε στο ταξίδι μας!

O εξωτερικός χώρος και η είσοδος του Ιστορικού Καφέ Central στη Μάλαγα

To Ιστορικό Cafe Central στη Μάλαγα, βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κεντρικό σημείο, στην Plaza de la Constitución και λειτουργεί περισσότερα από 100 χρόνια. Σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται οι σημερινοί ιδιοκτήτες του, ημερομηνία «αφετηρίας» της λειτουργίας του Καφέ θεωρούν το 1920, οπότε και πραγματοποιήθηκε καταγεγραμμένη εκδήλωση στο Central.

Το Café Central προέρχεται από την  ένωση τριών μικρότερων Καφέ, των Café Suizo, Café του Μονάχου και Café «Chinitas». Η ιστορία λέει πως το 1945, μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ο Don Jose Prado Crespo, επέστρεψε στη Μάλαγα και μετά από διάφορες δουλειές που έκανε, ανέλαβε ιδιοκτήτης του Καφέ και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Ήταν εκείνος που σκέφτηκε και ένωσε τα 3 Καφέ, δίνοντας στο Central τη μορφή που έχει σήμερα, ενώ παράλληλα «εφήυρε» και έναν ιδιαίτερο τρόπο παραγγελίας του καφέ – ένα όνομα για κάθε ξεχωριστή παρασκευή καφέ που πρόσφερε το κατάστημα! Μάλιστα παρήγγειλε σε τεχνίτες να του φτιάξουν τον «κατάλογο» με τις παρασκευές καφέ, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο διακόσμησης πολλών σπιτιών και μαγαζιών στην Ισπανία: με πλακάκια.

Το εσωτερικό του Ιστορικού Καφέ Central.

Ο διακοσμητικός αυτός «κατάλογος» κοσμεί ακόμα και σήμερα το Central. Οι πολλές παρασκευές καφέ για την εποχή ήταν εξαιρετική καινοτομία, στην οποία εν μέρει, οφείλεται και η μακροβιότητα του Central. Φανταστείτε μόνο, ότι μέχρι τη δημιουργία του συγκεκριμένου «καταλόγου», στη Μάλαγα, τα Καφέ πρόσφεραν καφέ μαύρο και καφέ με γάλα. Ο Don Jose Prado Crespo άλλαξε άρδην αυτή την «πρόχειρη» συνήθεια, επιτρέποντας στους πελάτες του να αποφασίζουν την ποσότητα του καφέ που επιθυμούν να καταναλώσουν (μονός, διπλός, τριπλός, κλπ), την ύπαρξη και την ποσότητα γάλακτος στον καφέ, και φυσικά, την ποσότητα ζάχαρης. Έτσι, κατέληξε να διαθέτει εξατομικευμένα, καφέ για κάθε γούστο, «κομμένο και ραμμένο» ή καλύτερα… σερβιρισμένο ανάλογα με τις γευστικές επιθυμίες και απαιτήσεις κάθε πελάτη.

Το Καφέ δούλευε πυρετωδώς και σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που θυμούνται εκείνη την εποχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Central, έκλεινε «μόνο για μια ώρα κάθε μέρα, για καθαριότητα και ανεφοδιασμό, και στη συνέχεια άνοιγε πάλι». Το Central φιλοξενούσε από την αρχή της λειτουργίας του διάφορες εκδηλώσεις, live με υπέροχη ισπανική μουσική, αποκτώντας παράλληλα και ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία για τον τόπο.

Το εσωτερικό του Ιστορικού Καφέ Central.

Στον διάκοσμο του Café Central διατηρούνται στο ακέραιο αρκετά από τα αρχικά στοιχεία του Καφέ. Στο σύνολό του είναι ρετρό, αφού τα περισσότερα αντικείμενά του προέρχονται από την δεκαετία του ’50 και αρχιτεκτονικά είναι πλήρως εναρμονισμένο με το γενικότερο στυλ του Ιστορικού Κέντρου της Μάλαγας. Εδώ και αρκετά χρόνια το Café εξέλιξε τις παροχές του προσφέροντας στους επισκέπτες και πιάτα παραδοσιακής κουζίνας.

Ο γιoς του πρωτοπόρου Don Jose Prado Crespo, ο Rafael Prado Salas με τον “παραδοσιακό” κατάλογο των παρασκευών καφέ, ο οποίος είναι φτιαγμένος από πλακάκια.

Σήμερα, ιδιοκτήτες του Καφέ είναι ο γιός του πρωτοπόρου Don Jose Prado Crespo, ο Rafael Prado Salas και ο εγγονός του Ignacio Prado Fernandez Baca, οι οποίοι ακολουθούν το όραμα του προγόνου τους. Μάλιστα o Rafael Prado Salas έχει προχωρήσει την ιδέα του πατέρα του «σκαρώνοντας» ένα τραγούδι με όλα τα είδη καφέ που προσφέρονται στο Central! Το μότο πατέρα και γιού που σήμερα διοικούν το Ιστορικό αυτό Καφέ είναι πως «Στη Μάλαγα, κανείς δεν πίνει τον καφέ του με τον ίδιο τρόπο».

Café Central
Plaza de la Constitución, 11
29015 Málaga
www.cafecentralmalaga.comΕπιθυμείτε να γίνετε μέλος;